YELLOW BALAU / BANGKIRAI

PRODUCTEN & HOUTINFORMATIE

PRODUCTEN

RUW

VOL GEVINGERLAST

GEVINGERLAST/GELAMINEERD

HOUTINFORMATIE

ATIBT

Balau

ANDERE NAMEN

Bangkirai (Nederland), yellow balau.

BOTANISCHE NAAM

Shorea spp. (=Shorea atrivernosa, Shoreafoxworthyi, Shorea gisok, Shorea glauca, Shore laevis, Shorea laevifolia, Shorea maxwelliana).

FAMILIE

Dipterocarpaceae.

GROEIGEBIED

Zuidoost-Azië

HOUTBESCHRIJVING

Vers kernhout is geel tot grijsbruin gekleurd, soms met een roodachtige tint. In het daglicht verkleurt het in het begin snel tot bruin en daarna richting donkerbruin. Het hout heeft een fijne en gelijkmatige structuur en gewoonlijk een sterke kruisdraad waardoor op het radiale of kwartierse vlak een duidelijke streeptekening ontstaat. Balau en selangun batu zijn afkomstig van een groot aantal (voornamelijk) Shorea-soorten waarvan de houteigenschappen nog al uiteen kunnen lopen. Zwaardere soorten hebben een grotere natuurlijke weerstand tegen aantasting door schimmels en insecten dan lichtere soorten.

DRAAD

Sterke kruisdraad, maar rechte en golvende draad komt ook voor.

NERF

Fijn tot matig grof.

VOLUMIEKE MASSA

(700-)930(-1150) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langsvlak 7300 N.

BEWERKBAARHEID

Ondanks de grote hardheid is het hout vrij goed af te korten, te zagen en te schaven. Door de kruisdraad kunnen hij het schaven van kwartiers gezaagde vlakken veel inspringsels voorkomen. Een goed gekozen spaanhoek kan hierin verbetering brengen.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Voorboren noodzakelijk. Onder vochtige omstandigheden altijd roestvaste verbindingsmiddelen gebruiken.

LIJMEN

Slecht.

BUIGEN

Vermoedelijk matig.

OPPERVLAKAFWERKING

Slecht.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse 2 (voor hout > 850 kg/m3 bij 12% vochtgehalte).

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 4, spint 1-2.

TOEPASSINGEN

Door hoge sterkte duurzaamheid is het uitgesproken houtsoort voor toepassingen buiten, in zware constructies, bruggen, brugdekken en brugleuningen, geluidswallen, sluizen en andere waterwerken in zoet water zoals damwanden en steigers. Verder gebruikt voor industrie- en wagonvloeren, vlondervloeren (terrasvloeren, decking), palen, dwarsliggers, vaten, hekken, poorten, pergola’s en parkbanden. Door zijn goede bestandheid tegen inwerking van zuren en andere chemische stoffen ook gebruikt als laboratoriumtafels.

DOWNLOAD:

PRODUCTBLAD
YELLOW BALAU / BANGKIRAI

BEKIJK OOK:

GA TERUG NAAR: