SERAYA WHITE / GERUTU

PRODUCTEN & HOUTINFORMATIE

PRODUCTEN

RUW

VOL GEVINGERLAST

GEVINGERLAST/GELAMINEERD

HOUTINFORMATIE

ATIBT

White seraya / heavy white seraya, meranti gerutu / gerutu

ANDERE NAMEN

white seraya (Maleisië, Sarawak), meranti putih (Indonesië), urat mata (Sabah); gerutu, gerutu gerutu, heavy white seraya, urat mata batu (Maleisië), tavoywood, thingadu (Myanmar/Burma), bagtikan, white lauan (Filipijnen), chochi (Vietnam).

BOTANISCHE NAAM

1. Parashorea malaanonan (Blanco) Merr., Parashorea macrophylla Wyatt Smith ex Ashton, Parashorea tomentella (Sym.) Meijer. 
2. Parashorea densiflora v. Slooten & Sym., Parashorea parvifolia Wyatt-Smith ex Ashton, Parashorea smythiesii Wyatt-Smith ex Ashton, Parashorea spp..

FAMILIE

Dipterocarpaceae.

GROEIGEBIED

Zuidoost-Azië, voornamelijk Maleisië en Indonesië.

HOUTBESCHRIJVING

De Parashorea-soorten met een lage voumieke massa heten white seraya en de zwaardere soorten heten gerutu. Het kernhout van white seraya is vers bijna wit of roze, nakleurend van geel tot licht bruin, soms met een roze tint. Het spint is soms nauwelijks van het kernhout te onderscheiden. Het kernhout van gerutu is iets donkerder, roze-geelbruin, lichtbruin tot bruin van kleur en duidelijk te onderscheiden van het licht geelbruine spint. De structuur van white seraya en gerutu is vrij regelmatig zonder een uitgesproken tekening.

DRAAD

Kruisdraad.

NERF

Matig grof.

VOLUMIEKE MASSA

1. (380-)510(-640) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.
2. (550-)650(-850) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langvlak 2600-4150 N.

BEWERKBAARHEID

Met scherp gereedschap en met een snijhoek van 20° bij het schaven is het hout glad af te werken. Bij de bewerking bestaat er tussen de soorten onderling wel enige verschil, afhankelijk van de volumieke massa. Bij bewerking van het kwartierse vlak kan inspringsel ontstaan indien het hout kruisdradig is.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Goed.

LIJMEN

Goed.

BUIGEN

Slecht.

OPPERVLAKAFWERKING

Goed met oplosmiddelhoudende en watergedragen verfsystemen. White seraya en gerutu bevatten vrij grote vaten (poriën) zodat het aan te bevelen is het hout voor bepaalde toepassingen met een poriënvuller te behandelen voordat vernis of verf wordt aangebracht.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse4-5

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 3-4, spint 1

TOEPASSINGEN

White seraya voor bouwhout en binnenbetimmeringen en andere toepassingen binnenshuis. Het fineer wordt op grote schaal gebruikt voor de fabricage van triplex. Gerutu kan mogelijk ook voor geveltimmerwerk en ander bovengronds buitenwerk worden gebruikt.

Gerutu HPX

DOWNLOAD:

PRODUCTBLAD 
SERAYA WHITE / GERUTU

BEKIJK OOK:

GA TERUG NAAR: