BEUKEN

PRODUCTEN & HOUTINFORMATIE

PRODUCTEN

RUW

VOL GEVINGERLAST

GEVINGERLAST/GELAMINEERD

HOUTINFORMATIE

ATIBT

BEUKEN

ANDERE NAMEN

Belgisch, Deens, Duits, Engels, Frans, Nederlands, Roemeens, Slavonisch en Tsjechisch beuken (afhankelijk van de herkomst), Buche, Rotbuche (Duitsland), beech (Groot-Brittannië), hêtre (Frankrijk).

BOTANISCHE NAAM

Fagus sylvatica L.

FAMILIE

Fagaceae.

GROEIGEBIED

Europa.

HOUTBESCHRIJVING

Nederlands (inlands), Belgisch en Frans beuken verschillen onderling vrijwel niet in kwaliteit. Frans beuken kan veelal in grotere afmetingen worden aangeboden. Het in Oost-Europa gegroeide hout is vaak zachter en milder dan het uit West- en Noord-Europa afkomstige hout. Beuken heeft een regelmatige en dichte structuur. De tot 4 mm hoge stralen zijn op het langsvlak meestal duidelijk te zien. Het kernhout is witachtig tot lichtbruin, nadonkerend tot licht geelbruin. Het Deense beuken is vrijwel wit van kleur, vast en hard en wordt speciaal om de kleur gezocht voor stoelen, boxen en andere producten waar een blanke en egale kleur is vereist. Gestoomd beuken is roze- tot lichtrood. Gestoomd hout heeft voordelen, zoals verminderde inwendige spanningen. In beuken komt vaak onregelmatig gevormd rood kernhout voor. Deze verkleuring heeft geen invloed op de sterkte, wel heeft dit een nadelige invloed op de impregneerbaarheid. Er is geen duidelijk kleurverschil tussen spint- en kernhout.Ook onderscheidt sapelli zich van andere mahonies door de cederachtige geur.

DRAAD

Recht, soms golvend.

NERF

Fijn, gelijkmatig

VOLUMIEKE MASSA

(690-)710(-750) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langvlak 4500-7000 N.

BEWERKBAARHEID

De bewerkbaarheid wordt beïnvloed door volumieke massa en de houtkaliteit. Beuken kan, zowel met handgereedschap als machinaal, goed worden bewerkt. Gebruik scherp gereedschap om de kan op brandvlekken op het bewerkte oppervlak te beperken.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Voorboren noodzakelijk. Bij boren gevoelig voor verbranden.

LIJMEN

Goed.

BUIGEN

Zeer goed.

OPPERVLAKAFWERKING

Goed.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse 5 (4-5)

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 1v, spint 1

TOEPASSINGEN

Vele toepassingen voor producten waar de duurzaamheidsklasse van het hout geen rol speelt. Een uitzondering hierop zijn dwarsliggers die worden verduurzaamd. Doordat het hout zich prima laat buigen, zonder stuik, is het een van de meest geschikte houtsoorten voor gebogen werk, randen en leuningen. Verder wordt het gebruikt voor triplex, boxen, traptreden, dwarsliggers (geconserveerd), riemschijven, gereedschappen (schaven enz.), sigarenpersblokken, vele huishoudelijke voorwerpen zoals broodplanken, lepelrekken, borstels, kastjes en bakken, speelgoed, meubelen, stofdorpels, pallets, gymnastiekvloeren, parket- en strokenvloeren, keukentrappen, enz. Samengeperst beuken wordt gebruikt voor weefspoelen, tandwielen, slaglatten, kogelvrije en inbraakvrije deuren, industriële glijbanen, speciale vloeren, enz. Het ongestoomde hout wordt vrijwel alleen gebruikt voor binnenwerk van meubelen, stoffeerwerk, rompen, enz.

Beuken

DOWNLOAD:

PRODUCTBLAD BEUKEN

BEKIJK OOK:

BEUKEN RUW »

BEUKEN GEVINGELRAST »

BEUKEN GEVINGELRAST/GELAMINEERD »

GA TERUG NAAR: