KERUING

HOUTINFORMATIE

HOUTINFORMATIE

ATIBT

Keruing

ANDERE NAMEN

Parket(vloeren), meubelen (blindwerk), rabatdelen voor gevelbekleding, tuinhout en eventueel binnenbetimmeringen, pallets en in de waterbouw.

BOTANISCHE NAAM

Dipterocarpus costatus C.F.Gaertn, Dipterocarpus grandiflorus Blanco, Dipterocarpus tuberculatus Roxb, Dipterocarpus zeylanicus Thwaites, Dipterocarpus spp..

FAMILIE

Dipterocarpaceae.

GROEIGEBIED

Zuidoost-Azië.

HOUTBESCHRIJVING

De houtsoorten van de keruing-groep variëren in kleur van grijsbruin, licht roodbruin, donker roodbruin tot bruin. Het spint van droog hout is duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Het is grijsachtig wit tot grijsbruin van kleur en de breedte ervan bedraagt 30-120 mm. Een vers aangesneden of gezaagd vlak heeft een typische, harsachtige tot kruidige geur. De aan de kopse zijde uitvloeiende gom kan problemen geven bij het bewerken.

DRAAD

Recht, soms ondiepe kruisdraad.

NERF

Matig grof tot grof.

VOLUMIEKE MASSA

(580-)800(-1020) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langvlak 5000 N.

BEWERKBAARHEID

Bij het bewerken spelen het vochtgehalte, het harsgehalte en het gehalte van de zich in het hout bevindende kiezel (meestal minder dan 0,5%) een grote rol. Bevat het hout veel hars, dan blijft deze aan de gereedschappen kleven. Kiezel zorgt voor afstompen van de gereedschappen. Wanneer keruing wordt toegepast voor doeleinden waar maatvastheid van belang is, dient het voor het vochtgehalte op de toepassing te zijn afgestemd. Bij de bewerking van keruing kunnen bij daarvoor gevoelige personen huidontstekingen (stof en splinters) en braakneigingen optreden.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Matig, afhankelijk van de hoeveelheid inhoudstoffen.

LIJMEN

Goed.

BUIGEN

Zeer slecht.

OPPERVLAKAFWERKING

Moeilijk vanwege het hoge harsgehalte. ppervlakafwerking is op buitenshuis aangebracht keruing weinig duurzaam. De duurzaamheid van de afwerklaag wordt verhoogd door het hout voor te behandelen met celluloselakverdunning of aceton, waarna een poriënvuller wordt gebruikt. Voor het aanbrengen van het laksysteem dient opnieuw een dunne voorbehandelingslaag op de poriënvuller te worden aangebracht.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse 3v.

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 3v, spint 2.

TOEPASSINGEN

Keruing is een gewaardeerde houtsoort voor toneelvloeren daar spijkergaten makkelijk dichttrekken. Wordt ook als parket, strokenvloeren en stofdorpels gebruikt. Verder gebruikt als balken, stijlen en plankhout voor zware constructiewerken zoals bruggen, steigers, havenwerken,w agon- en bedrijfsvloeren, scheepsluiken en tribunebouw. ook gebruikt voor pallets en stammen met een lage volumieke massa worden geschild voor de frabicage van triplex.

Keruing HPX

BEKIJK OOK:

GA TERUG NAAR: