Western Red cedar

HOUTINFORMATIE

HOUTINFORMATIE

ANDERE NAMEN

Red cedar, pacific red cedor, canoe cedar, giant cedar, shinglewood, arbor vitae, giant arbor vitae, thuja géant (Canada, British Columbia).

BOTANISCHE NAAM

Thuja plicata Don ex D. Don (= Thuja gigantea).

FAMILIE

Cupressaceae.

GROEIGEBIED

Westelijk Noord-Amerika. Aangeplant in Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.

HOUTBESCHRIJVING

Western Red Cedar staat bekend om de grote kleurvariatie die het verse hout kan vertonen. Licht geelbruin, rozebruin, zalmkleurig en chocoladeachtig bruin gekleurd kernhout komt voor. Het donkere hout komt meestal uit het centrale deel van de stam en het lichter getinte meer van de buitenzijde. In het hout kunnen ook afwisselend donker- en lichtgetinte banen voorkomen. In kwaliteit is het donkere en het lichte hout gelijk. Aan licht blootgesteld, zwakken de kleurverschillen af en wordt de kleur licht geelbruin tot vaal roodbruin. Het spint is bijna wit, nogal variabel in breedte. Het hout ruikt typisch cederachtig, heeft een bittere smaak. Net als in Europees eiken kan ingesloten spint voorkomen en wanneer meerdere ingesloten spint voorkomen en wanneer meerdere ingesloten spintringen in de stam zitten spreekt men van target pattern (schietschijfpatroon). In de toepassing moet hiermee rekening worden gehouden, want het ingesloten heeft dezelfde eigenschappen als gewoon spint. Target pattern komt minder voor in hout uit groeigebieden aan de kust. Deze beschrijving is gebaseerd op hout van oude bomen uit primair bos, wat vrijwel foutvrij is en smalle jaarringen heeft. Er is ook Western Red Cedar op de markt uit secundair bos, het zogeheten second growth. Dit hout is sneller gegroeid en is daardoor anders in kwaliteit (meer spint, met kwasten, bredere jaarringen).

DRAAD

Recht.

NERF

Fijn.

VOLUMIEKE MASSA

(330-)370(-460) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

HARDHEID VOLGENS JANKA

Langvlak 1450 N.

BEWERKBAARHEID

Western red cedar is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk met alle gereedschappen te bewerken, mits deze zeer scherp zijn.

SPIJKEREN EN SCHROEVEN

Goed.

LIJMEN

Goed.

BUIGEN

Vermoedelijk slecht.

OPPERVLAKAFWERKING

Goed.

DUURZAAMHEID

Kernhout klasse 2-3.

IMPREGNEERBAARHEID

Kernhout 3-4, spint 3.

TOEPASSINGEN

Western red cedar wordt vooral toegepast als gevelbekleding en als buiten- en binnenbetimmeringen. Verder wordt het gebruikt als hout voor (tuin)hekken, poorten, pergola’s, sauna’s, plantenkassen en in kozijnen.

Western Red HPX

BEKIJK OOK:

GA TERUG NAAR: